Societat
Una mare, amb el seu nadó en braços
Foto: Una mare, amb el seu nadó en braços | Unsplash
Societat

Aquests són els noms prohibits per llei a Espanya: consulta la llista

Temps de lectura: 3 minuts
Una mare, amb el seu nadó en braços
Foto: Una mare, amb el seu nadó en braços | Unsplash

Sabies que l'elecció del nom de les teves filles i fills  no és del tot lliuie? Sí, com ho llegeixes, existeix una llei a Espanya que prohibeix alguns noms i estableix normes que cal complir per poder inscriure una criatura al registre civil. Quines? T'ho expliquem.

Context: La llei que regula els noms és la Llei de Registre Civil de 1957, tot i que la norma s'ha anat actualitzant. Un exemple és que, fins fa uns anys, només permetia posar noms cristians, i ara, en canvi, l'originalitat està més que present.

  • A tall d'exemple, a Catalunya hi ha 197 dones que es diuen Rihanna, 82 que es diuen Shakira, 100 homes que es diuen Lenin i 45 Daenerys.

Les condicions formals

De base, la llei estableix que tothom ha de tenir un nom propi i dona un marge de 8 dies als progenitors per inscriure la criatura al registre. Però, què passa si no ho fan? Doncs, que serà el funcionariat qui decidirà un nom a l'atzar.

A més, no està permès posar el mateix nom entre germans. Ni tan sols si es tradueix a un altre idioma. 

  • "No es pot posar al nadó un nom que ja porti un dels seus germans, tret que hagués mort, ni tampoc la seva traducció a cap altra llengua", diu l’article 51 de la llei del Registre Civil.

La connotació del nom

El Registre rebutja noms que puguin tenir connotacions socials clarament negatives o que atemptin contra la dignitat del menor, sotmetent-lo a mofa i burla. Quins són?

  • Ossama Bin Laden, Hitler, Stalin, Llucifer, Engendre, Loco, Caca, Semen, entre d'altres d'aquest estil.

Ni fruites, ni marques, ni ciutats

Pots ser que siguis molt fan d'una marca, que vulguis fer un homenatge a la teva fruita preferida, o inclús a una ciutat o país que et fascina posant els seus noms a la teva descendència, però malauradament no serà possible.

  • Així, noms com Nutella, Gucci, Colgate i Nesquik no estan permesos al Registre Civil.

Noms de famosos

Està prohibit posar noms complets d'actors, esportistes, influencers o qualsevol persona famosa. Per tant, per molt que siguis ferm seguidor de Lionel Messi, Freddie Mercury, Cristina Aguilera o Ariana Grande, no pots posar els seus noms a la teva descendència.

  • Aquesta norma té matisos, en cas que un nom propi junt amb el cognom natural de la criatura coincideixin amb el d'alguna persona coneguda com ara Marta Sánchez o Alejandro Sanz.

Noms compostos amb mesura

Es poden posar noms compostos, sí, però no està permès que es compongui de més de dos noms simples. Així doncs: Maria Antònia, està permès però Maria Antònia Purificació, no.

  • Aquesta norma és relativament recent, ja que fa uns anys i pel vincle religiós, es podien posar tres o fins i tot quatre noms.

Cognoms, diminutius i acrònims

La llei del Registre Civil també marca que els cognoms no es poden posar com a nom propi, que la teva filla no es pot dir Pepeta i el teu fill no es pot dir Josepet, i que no es poden posar acrònims ni sigles com a nom propi.

Categoria: Societat